Lorem ipsum dolor sit amet.

Operasjon Oleander

Operasjon Oleander er et dokumentarisk utendørsteater i tre episoder som spilles på det historiske gårdstunet Ner-Killingberg i Leksvik på Fosen. Første episode hadde urpremiere 1. september 2018, mens de to påfølgende episodene ble gjennomført i 2019 og 2022. Tilbakemeldingene fra publikum og presse var mange og gode, og nå settes trilogien opp på nytt – med nypremiere 15. august 2024 på første episode, som har fått tittelen «Flukten»

Den historiske hendelsen Operasjon Oleander fant sted på Fosen i 1944, og betegnes som en av tyskernes største aksjoner mot norsk sivilbefolkning under andre verdenskrig. Trilogien tar for seg hendelser som ledet fram til denne aksjonen, og «Flukten» handler om hvordan unge mennesker fra Leksvik brått fikk livene sine snudd på hodet da jødiske kvinner og barn sto på døra og trengte hjelp.

To jødiske familier søker tilflukt på gården Moan i Leksvik, og menneskene på Moan og Nabogården Kruksve må raskt ta stilling til følgende spørsmål: skal vi risikere våre egne liv og forsøke få dem over til Sverige når vinterkulda herjer som verst, og tyskerne patruljer i fjellet?