– Det er ingenting vi ikke kan lage her på Fosen

Pressemelding 23. august 2023

Næringskonferansen Den Siste Viking

Stadsbygd, 23. august: På næringskonferansen Den siste viking ble det presentert flere nye initiativ for samhandling og regional vekst i Trøndelag. – Det finnes ingen grenser for hva vi kan få til dersom vi samarbeider godt på begge sider av fjorden, mener Eirik Hovstein fra Maritime Robotics.

– Det er nettopp samarbeid over fjorden som er vår styrke, var Hovstein sitt budskap til de om lag 120 konferansedeltakerne som hadde møtt opp på Museet Kystens Arv denne onsdagen. Maritime Robotics utvikler selvkjørende båter for verdensmarkedet, med teknologi fra Trondheim og produksjon i Vanvikan.

Dette støttes av Karianne Tung i Trondheim Tech Port, som fra scenen flagget en klar ambisjon om å knytte Fosen-industrien tettere til kompetansenettverket hun leder.

– Vi i Trondheim Tech-Port ønsker oss et nærere samarbeid med Indre Fosen og ønsker alle velkomne. Vi trenger flere som tør å satse innen hav, helse, energi og digitalisering. En pluss en er alltid mer enn to, sa Tung.

Ny næringsportal og felles merkevare for Indre Fosen
Thomas Bergo, lederen for omstillingsprogrammet, presenterte en ny, brukervennlig næringsportal for Indre Fosen. Denne portalen vil fungere som en katalysator for vekst, samarbeid og kunnskapsdeling i regionen. Han lanserte samtidig ambisjonen om å samle næringsliv, reiseliv, kultur og opplevelser under en felles, sterk merkevare for Indre Fosen.

– Vi har mye å være stolte av her på Fosen, men for å ta ut potensialet må vi jobbe bedre sammen og gjøre oss synlige for omverdenen, sa Bergo.

Gjennom dagen fikk deltakerne møte en rekke gründere og teknologibedrifter fra Fosen, som har til felles at de leverer produkter og tjenester for verdensmarkedet. Samtidig var det rom for å vise at Indre Fosen ikke bare handler om industri. Den prisvinnende gründeren og konditoren Marthe Kilen, bedre kjent som Fru Nelik, presenterte ambisiøse vekstplaner, blant annet etablering av et nytt konditori i Rissa, noe som allerede har skapt arbeidsplasser. I pausen ble deltakerne servert hennes spesialitet: Smellkyss, som Kilen beskrev som «en kulere og mer moderne versjon av pikekyss».

Brobygging
Næringskonferansen Den siste Viking er et samarbeid mellom omstillingsprogrammet i Indre Fosen, Næringsforeninga i Trondheimsregionen og Fremtidens Industri. Konferansen har som ambisjon å bygge bro mellom den kunnskapsintensive industrien i Trondheim og på Fosen. Den skal være et utstillingsvindu for teknologibedrifter og et møtested for utviklingsaktører i Midt-Norge.

Dagen startet med at deltakerne fra Trondheim ble fraktet over fjorden med hurtigbåt. Her fikk de være med på bedriftsbesøk hos industri- og teknologibedrifter på Fosen og ikke minst nye Johan Bojer VGS, Midt-Norges mest moderne skole. Deretter gikk turen videre til Kystens Arv i Stadsbygd, der konferansier Siri Lill Mannes bød på et rikt program med innlegg fra flere kjente foredragsholdere. Hun sørget for at alle temaer ble godt belyst, fra bærekraftig næringsutvikling og kulturarv, til potensialet i digitalisering og kunstig intelligens. Sistnevnte var det teknologientusiast Eirik Norman Hansen som sto for. Han ledet oss gjennom den nye, digitale virkeligheten, og avsluttet med et aldri så lite droneshow blant deltakerne.

Konferansen avsluttes som seg hør og bør med den tradisjonsrike forestillingen Den siste viking på utendørs-amfiet ved Kystens Arv.

Foredragsholdere på Næringskonferansen 2023

Noen av foredragsholderne. Fra venstre: Ingunn Rokseth (NiT), Anniken Fjeldvær (FI), Kine Kilen (FI), Karianne Tung (Trondheim Tech Port), Jan-Frode Jansson (Sparebank 1 SMN), Siri Lill Mannes, Thomas Bergo (leder for omstillingsprogrammet i Indre Fosen). Foto: Vegard Aas.

Eirik Hovstein presenterer Maritime Robotics

Eirik Evjen Hovstein og Maritime Robotics viser hvordan lokale samarbeid på tvers av fjorden kan nå ut i globale markeder. Foto: Vegard Aas.

Konferansen var utsolgt. Foto: Vegard Aas.

– Nå satser jeg stort. Jeg satser faktisk alt jeg har, sier gründer Marthe Kilen, bedre kjent som Fru Nelik. Fra scenen på Museet Kystens Arv, fortalte den prisvinnende konditoren om sin nye storsatsing; et nytt konditori i Rissa sentrum, som også bidrar til flere arbeidsplasser. Foto: Vegard Aas.

Del: